Miljøstyrelsens tips om tatoveringer
12 apr, 2012
Der kan være mange overvejelser inden du skal have lavet en tatovering. Her kan du læse nogle tips fra miljøstyrelsen inden du går ud og får lavet din nye tatovering.
Når en tatovering laves, indføres der tatoveringsfarve under læderhuden. Denne farve fastholdes af de yderste lag af huden, som tatoveringsfarven ikke kan trænge igennem. Tatoveringsfarver består hovedsageligt af pigmenter og opløsningsmidler, og ofte er der også tilsat hjælpestoffer, som fx. konserveringsmiddel eller stoffer, der justerer konsistensen eller flydeegenskaberne i farven. Desuden kan der også forekomme urenheder eller nedbrydningsprodukter i de farver der bliver brugt til en tatovering. Når farven indføres i huden vil kroppen optage en del af pigmenterne og opløsningsmidlerne. Præcis hvor meget det drejer sig om er der endnu ikke nogen dokumentation for, men det er tydeligt at se forskel på en person med tatoveringer og en person uden tatoveringer. På en tatoveret person kan det tydeligt ses på lymfeknuderne, at de har samme farve, som den farve der er brugt i tatoveringen.
Hvad skal du overveje inden tatoveringen?
Der kan der være mange overvejelser man skal gøre sig, inden man får lavet en tatovering. Miljøstyrelsen har lavet en analyse af tatoveringsfarver, og her fandt man visse farver, som indeholdt kræftfremkaldende stoffer. Derfor bad Miljøstyrelsen forhandlerne om at trække produkter tilbage fra markedet.
Der er stadig uklarhed om hvordan kroppen optager tatoveringsfarverne, og samtidig hvordan kroppen nedbryder dem igen. Ud fra det er der derfor heller ikke grundlag for, at anbefale at få fjernet en tatovering, der er udført med disse farlige farver, med mindre der er gener forbundet med tatoveringen. En stor del af de farlige stoffer i farven kan nemlig være optaget i kroppen allerede få måneder efter tatoveringen er lavet.
Tips fra Miljøstyrelsen
En tatovering skal ikke kun overvejes i forhold til udseendet, men også i forhold til de stoffer som kroppen optager i forbindelse med tatoveringen. Derfor har miljøstyrelsen samlet nogle tips som du kan læse inden du lader dig tatovere.
- Det er en god ide at tænke sig om en ekstra gang, inden du får en tatovering. Det er ikke kun på grund af udseendet. Det er kemikalier man får ind under huden – som man skal leve med hele livet.
- Hvis du vælger at få en tatovering kan du bede om dokumentation for, at den farve der anvendes, overholder grænseværdierne i Europarådets resolution om tatoveringsfarver.
- Vær opmærksom på, at holdbarheden af semipermanente tatoveringer kan variere en hel del, og måske bliver tatoveringen permanent. Du kan måske ikke regne med at den kun holder 2-5 år. Nogle tatoveringer er meget vanskelige eller umulige at fjerne igen
- Hvis du får kløe og/eller hævelse ved din tatovering, så kontakt din læge
Læs også: Farlige tatoveringsfarver forbydes
Læs også: Eksperter mener at dine tatoveringer er tikkende bomber
Læs også: En tatovering der vibrerer når mobilen ringer
Læs også: Tattoo salonen på Tv3+ kommer helt ind under huden
Flere lignende artikler
-
Filippinsk tatoveringskunst udstilles i Danmark
-
Undgå dårlige og lovløse tatovører med ny smileyordning
-
Unge tatoverer sig selv med billige tattoo kits
-
Patrick Nielsens tatoveringer - Det handler om tillid til tatovøren
-
MEDINA: Fans er vilde med Medinas tatoveringer
-
Tatovering og piercing
-
Tatovering og piercing